2 Ayda Ne Değişti?
Yayınlanma:
Güncelleme:
ÇED Raporuna 2 Ay Önce Hayır Diyen Bakanlık Şimdi Evet Dedi…
Aksu İlçesine bağlı Karağı Köyünde bir şirket tarafından yapılmak istenen Mermer Ocağının ÇED raporu için önce hayır diyen Bakanlık, iki ay sonra yapılan başvuruya ise evet deyince köylüler tepki gösterdi.
Aksu İlçesine bağlı Karağı Köyünde bir şirket tarafından yapılmak istenen Mermer Ocağına tepki gösteren köylüler ayaklandı. Yaklaşık 6 aydır köylerine mermer ocağı yapılmaması için mücadele eden köylüler önceki gün de yine ellerinde pankartlarla köy meydanına gelerek, şirket yetkililerine köylerinde mermer ocağı istemediklerini ilettiler.
“İKİ AY ÖNCE HAYIR DİYEN BAKANLIK, İKİ AY SONRA BAŞVURUYU KABUL ETTİ BU NASIL İŞ?”
Köylerine yapılacak mermer ocağına tepki gösteren köylüler, bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığına da tepki göstererek, söz konusu şirketin iki ay önce ÇED raporu için yaptığı başvuruya hayır diyen bakanlığın, iki ay sonra yine aynı yönde yaptığı başvuruyu kabul ettiğini ve buna bir anlam veremediklerini vurguladılar.
Konu ile ilgili olarak geçtiğimiz gün Karağı köyünde köylüler ile söz konusu şirketin yetkililerinin yanı sıra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda olası bir olaya karşı Jandarma geniş güvenlik önlemi aldı.
MUHTAR VE DERNEK BAŞKANI KONUŞTU
Toplantıda mermer ocağı yetkililerine sert tepki gösteren köylüler, doğalarının ve sularının kirleneceğini belirterek mermer ocağını yaptırmamak için sonuna kadar direneceklerini söylediler. Köy Muhtarı Ramazan Kahraman ve Karağı Köyü Sosyal Dayanışma Ve Yaşatma Derneği Başkanı Ramazan Korkmaz söz konusu toplantıda birer konuşma yaparak köylerine mermer ocağı istemediklerinin ve neden istemediklerinin de gerekçelerini tek tek sıraladılar.
MUHTAR KAHRAMAN; “BU PROJE KÖYÜMÜZE BÜYÜK ZARAR VERECEK”
Köy Muhtarı Ramazan Kahraman toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Isparta İli, Aksu İlçesi, Karağı Köyü dâhilinde “MERMER OCAĞI (İR:202000859, ER:3395504)” projesinin yapılması konusunda proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince halkımızın bilgilendirilmesi, görüş ve önerilerinin alınması amacıyla Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzce düzenlenen toplantıya katılımınız sebebiyle teşekkür ediyorum. Öncelikle belirtmek isterim ki bu projenin ÇED Raporu hazırlanmasına muhtaç olduğuna dair idari kararı tesis eden sayın Valimiz başta olmak üzere tüm yetkililere köy halkı adına teşekkür ediyorum.
Biz tüm köy halkı olarak istisnasız şu kanaatteyiz ki “ projenin uygulanması halinde bu alanda ağır iş makinaları çalışacak, bu çalışmada öğütülmüş taş tozu ortaya çıkacak ve çevreye yoğun bir toz bulutu hakim olarak rüzgarlarla bu toz çalışma alanına komşu yerleşim alanlarına, tarım alanlarına ve Milli Park içerisinde ve dışında bulunan tüm ekosisteme doğrudan zarar verecektir.
Eski Karağı Köyü yerleşim alanı gelecekte nesillerimizin yeniden yerleşim alanı olarak kullanabilecekleri tek alandır. Proje alanına kuş uçuşu 500 Mt. Mesafededir. Tapulu tarım arazileri proje alanına 300-Mt. Mesafededir. Milli Park çalışma alanına sıfır mesafededir. Köyümüzün ve komşumuz Terziler Köyünün içme suyu ihtiyacını karşılayan Çatal Gözler su kaynağı, proje alanının yer aldığı blok kaya zeminin hemen doğu komşusu durumundadır.
“SU KAYNAKLARIMIZ YOK OLACAK”
Proje alanında patlatma yapılmadan çalışılamayacağı, bu alanda yapılacak patlatma faaliyetlerinin su kaynaklarının yataklarının değişmesine ve kaybolmasına yol açması ihtimali çok yüksektir. Bu kaynaklardan halen Karağı ve terziler köylerine su isale hatları mevcuttur. Çok önemli ve maliyetli bir yatırım söz konusu olduğu gibi hayati önem taşıyan milyonlarca yıllık doğal su kaynağının değerinin herhangi bir kıymet birimi ile ölçülebilmesi de mümkün değildir. Bu su kaynaklarının projenin uygulanması halinde büyük bir risk altında kalacağı ve böyle bir riskin alınması gibi bir lüksümüz bulunmadığı inancındayız.
“MERMER OCAĞI YAPILMAK İSTENEN YER AYNI ZAMANDA MİLLİ PARK SINIRLARI İÇİNDEDİR”
Milli Park sırında bu projenin uygulanması, bu alandaki doğal silüeti geri dönülmez halde bozacaktır. Atalarımız çok özel bir silüete sahip Kınık Zirvesine “KOCA-ULU” anlamında bu ulu ismi vermişlerdir. Projenin bu ulu dağın eşşis güzellikteki silüetini geri dönülmek şekilde bozacaktır. Proje alanından çıkacak moloz, pasa ve tozun sürekli esen rüzgarlarla milli park ekolojik sistemine ve çevresi ile yerleşim ve tarım alanlarına zarar vereceği çalışma devam ettikçe de bu durumun devam edeceği, tarım ürünleri, meyvecilik, arıcılık ve hayvancılığın tamamıyla devre dışı kalacağı tereddütsüzdür.
“TÜM KÖY HALKI OLARAK BİZ BU PROJEYE KARŞIYIZ”
Biz içme ve kullanma su kaynaklarımızın patlatmalar nedeniyle zarar göreceğinden bu projenin kabul edilmesi kesinlikle mümkün değildir, projeye izin verilmesi de düşünülemez. Biz DSİ Kurumunun bu projeye onay vermeyeceği inancındayız. Ancak DSİ Kurumu şayet projeye uygunluk verecek ise “ bu projenin uygulanması halinde Karağı ve Terziler Köylerine içme ve kullanma suyu temin eden Çatalgözler”in kaynağının etkilenmeyeceğine dair adli ve idari her türlü inceleme, denetim ve kontrole elverişli şekilde “ jeolojik ve sair analiz ve tetkiklere dayalı rapor” alınmasını ve raporun da görüşlerine eklenmesi talebinde bulunuyoruz. Yıllık ortalama 3.000 ton elma, 3.5 Ton. Bal, yaylalarla birlikte küçük ve büyükbaş takribi 10.000 canlı hayvan, 20 ton çilek ve sera ürünü 500 ton domates üreten köyümüzün yaşanmaz hale gelmesine sebebiyet verecek bu projenin uygulanmasına muvafakatimiz bulunmamaktadır. Sonuç olarak; tüm köy halkı olarak biz bu projeye karşıyız” dedi. (HABER MERKEZİ)


Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.