En Az Yaz Mevsimi Kadar Su Tüketilmelidir

En Az Yaz Mevsimi Kadar Su Tüketilmelidir

En Az Yaz Mevsimi Kadar Su Tüketilmelidir

Şehrin tanınmış Diyetisyenlerinden Ali Onur Duran,  mevsim ayrımı yapmadan yaz, kış su tüketilmesi gerektiğini belirtti. Duran, sağlıklı bir yaşamın yanında fit bir vücuda sahip olmak içinde en az yaz ayları kadar kışında su tüketimin önemini vurguladı.

FİTTO İşletmesinin sahibi Diyetisyen Ali Onur Duran kış aylarında bol su tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti.  Duran, az tüketilen suyun hastalıklara nasıl davetiye çıkardığını anlattı.

“Kış aylarında terleme yoluyla su kaybının azalması, yaz aylarına göre daha az su ihtiyacı hissedilmesine neden oluyor. Bu durumda birçok kişi daha az su içmeye başlıyor. Vücudun günlük su ihtiyacının karşılanmaması ise ciddi sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor” diyen Duran, “İnsan vücudunun yaklaşık %60’ı sudan oluşmaktadır. Vücuttaki tüm hücre ve organ sistemlerinin düzgün çalışması suya bağlıdır. Su; vücut sıcaklığının düzenlenmesinde, besinlerin hücrelere taşınmasında ve metabolizma sonucunda oluşan artık ürünlerin uzaklaştırılmasında rol almaktadır. Gün boyunca; solunum, terleme, idrar ve bağırsaklar yoluyla su kaybedilir. Su ihtiyacı, çevresel ve fiziksel faktörler tarafından belirlenir ve kişiden kişiye değişir. Bununla birlikte günlük su ihtiyacı konusunda farklı görüşler olsa da her gün yaklaşık 2,5 litre su tüketimi öneriyorum. Gelen danışmanlarıma da aynı tavsiyeleri veriyorum. Çünkü su içmek birçok zararlı maddeleri vücuttan atılmasına yardımcı olmasıyla beraber fit bir vücut içinde suyun değer ve önemi oldukça kıymetlidir. Suyun tokluk hissiniz arttırıcı özelliği vardır. Bu yüzden diyet sırasında bol su tüketmek kilo vermeye yardımcı olur. Böylece hem tokluk hissini artmış olur hem de vücutta doğru kimyasal enzim hareketi sağlanmış olur. Ayrıca metabolizmanın az ve sık uyarılması ile devamlılık sağlanmış olur.

Ancak kış aylarının girmesi ile birlikte su içmeyi unutabiliyoruz. Aslında ihtiyacımız yok gibi hissetsekte en az yaz aylarında dikkat ettiğimiz kadar kışında su içmeliyiz. Çünkü vücudumuzun su ihtiyacı mevsimlere göre değişkenlik göstermez. Su dolaşım sisteminde en son cilde iletildiği için soğuk havanında etkisiyle su içmemek, ciltte pullanma ve döküntülere sebep oluyor. Daha ışıltılı bir cilt içinde paha biçilmez bir öneme sahiptir. Su besinlerin sindirime parçalamasına ve taşımaya sebep olduğu için bağışıklığınızı kuvvetlendiriyor içmezsek bağışıklık düşer ve hastalık gelir .Lif tüketiminin azalması ve hareketsiz yaşamın artmasıyla gözlenen kabızlığın önüne geçiliyor .Kilo kontrolüne destek oluyor. Su yerine içilen çay kahve ise Su gibi etki göstermez aksine tam tersi etkiyi gösterir vücuttaki suyun atılmasına sebep olur. Vücudun su kaybettiği durumlar haricinde ise, böbrek taşı hastaları su alımını mutlaka arttırmalıdır.  Bu kişiler    yeni taşların oluşmasını önlemek ve atılımını kolaylaştırmak için günlük idrar miktarı 2 litrenin altına düşmemelidir. Bu da ancak günde yaklaşık 3 litre su içerek sağlanabilir. Böbrek taşı oluşumuna eğilimli kişilerin de az su içmesi böbrek taşı oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Buna karşın kronik böbrek yetmezliği hastalarında aşırı miktarda su tüketmek zararlıdır” dedi. (TUĞBA SEREL)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.