Özel Öğrenci Yurdu İşletmecileri İsyanda: Isparta’da Bir Sektör Daha Yok Oluyor!
Özel Öğrenci Yurdu İşletmecileri İsyanda Isparta’da Bir Sektör Daha Yok Oluyor!
Yayınlanma:
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın konaklama sektörü ile alakalı eski Meclis üyesi ve Yeşil Konak Öğrenci Yurdu Kurucu Müdürü Arif Ünal, öğrenci yurtları ile ilgili üzücü bir gerçeği kamuoyu ile paylaştı. Ünal: ‘KYK yurtlarının kapasitesinin fazla olması, cemaat, dernek, vakıf yurtlarının da bir hayli artması, ilimizde daha önce faaliyet gösteren özel yurtların kapanmasına yol açmıştır’ dedi.
Pandemiden önce Isparta genelinde 70 erkek ve kız öğrenci yurdunun olduğunu ifade eden Arif Ünal, bu sayının şimdilerde 14’ e kadar düştüğünü ifade etti. Yurt işletmecisi Ünal,‘Son yıllarda sıkça dillendirilen ve bir türlü çözüm bulunamayan yurt sorunu üniversiteye girişte uygulan barajın kaldırılmasıyla birlikte içinden çıkılamayacak bir soruna dönüşmüştür.
Hayat pahalılığı ve ekonomik sorunlar nedeniyle hem devlete bağlı KYK yurtları hem de Özel yurt ücretleri yükselmiştir. İlimiz Isparta'da ise pandemi sonrası birçok özel yurt ekonomik koşullar yüzünden kapanmak zorunda kalmıştır. İlimizde Üniversite öğrencilerinin barınma sorunu yok denecek kadardır. Bunun sebebi KYK yurtlarının haddinden fazla kapasitesinin olması ve çok sayıda apart olması yüzündendir. Cemaat, dernek, vakıf yurtlarının da fazla olması ana etkenlerden birisidir ki %95'i ücretsiz öğrenci barındırmaktadır. Hülasa ilimizde daha önce faaliyet gösteren özel yurtlar ücretsiz hizmet veren yerlerle rekabet şansı olmadığı için kapanmak zorunda kalmıştır.
İki elin parmakları kadar sayıda olan özel yurtlar her geçen gün kapanma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Dolayısıyla ilimizde bir hizmet kolu daha kaybolan diğer iş kolları gibi yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. bunu sebepleri olarak;
KYK Yurtlarının mevcut kapasitesi üzerinde koğuş sistemi diyebileceğimiz bir sistemde çalışması ve özel yurtları kendisine rakip olarak görmesidir. Kyk yerleştirme sonuçlarının her yıl olduğu gibi geç açıklanması hem öğrenci ailelerini hem de özel yurtları zor durumda bırakmıştır. en azından Üniversite yerleştirme tercihleri zamanında aynı ekranda KYK başvurusu da yapılabilir. Sınav sonuçlarıyla birlikte her öğrenci KYK tercih sonucunu da aynı anda öğrenebilir. SDÜ 12 Eylül pazartesi günü açılacaktır. Şehrimizdeki diğer Üniversite ISIBU ise 26 Eylül 2022 tarihinde açılacaktır.
Küçük bir şehirde 2 farklı Akademik takvim zaten başlı başına farklı bir sorundur. Özel yurt olarak, barınma ve beslenme yardımı alan KYK, vakıf yurtları gibi aynı hakların özel yurtlara da tanınması gerekmektedir. sonuç olarak özel yurtlarda kamusal hizmet yapmaktadır. Kyk ve Vakıf, dernek yurtları gibi bizlerde Gençlik ve Spor Bakanlığının denetiminde mevcut yönetmelikler altında faaliyet göstermekteyiz. İstihdam sağlayan kurumlarız. Bizlerin kapanması demek öğrencilerin gayri resmi yurt ve denetimsiz apartlara yönlendirilmesi demektir’ dedi. (Tuna Ünal)


Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.