Kan Sulandırıcı Kullananlar Bu Meyveyi Tüketirken Dikkat
Uzaman Diyetisyen Yasin Ayyıldız; “Avokado potasyumdan zengin bir meyvedir. Kan sulandırıcı kullanan bireyler tüketirken dikkat edilmelidir.” Dedi.
Uzman Diyetisyen Yasin Ayyıldız; “Avokado potasyumdan zengin bir meyvedir. Kan sulandırıcı kullanan bireyler tüketirken dikkat edilmelidir.” Dedi.
Diyetisyen Yasin Ayyıldız Avokadonun zararında çok faydası olduğunu söylerken; “Avokado kolay sindirilebilir olması ve posa içeriğinin yüksek olması, kan şekerini dengelemesi yönünden kilo yönetiminde oldukça büyük bir öneme sahiptir. Zengin içeriğiyle ismi duyulan avokado tarihte birçok farklı isimle anılan tropikal bir meyvedir. En büyük avokado üreticisi Meksika’dır. Günümüzde birçok ülkede üretimi yapılmaktadır. Meyve olarak tüketilmesinin yanında tıbbi amaçlar içinde yetiştirilmektedir.” İfade etti.
Diyetisyen Ayyıldız, Avokado besin değerleri bakımından da yüksek olduğunu söylerken;
“100 gram avokado 167 kaloridir. İçerisinde 1,96 gram protein,15.4 gram yağ,8,64 gram karbonhidrat ve 6,8 gram lif içermektedir. İçeriğinde yüksek miktarda yağ ve %2 protein içeren nadir meyvelerden biridir. İçerdiği yağ asit profili zeytinyağıyla büyük bir benzerlik göstermektedir. İçeriğinde başta tekli doymamış yağ asitleri olmak üzere çoklu doymamış yağ asitleri ve doymuş yağ asitlerini de içermektedir. Zengin yağ içeriğinin yanı sıra vitamin,mineral,karatonenoidler ve diğer fitokimyasallar yönünden zengin olması avokadonun diğer meyvelerden daha çok dikkat çekmesini sağlamaktadır. Avokado riboflavin,niasin,folat, pantotenik asit, magnezyum ve potasyumun yanı sıra C,E ve B6 vitaminlerinden zengindir.
Avokadonun faydaları neler?
Yapısında bulunan biyoaktif bileşikler
- Antimikrobiyal,
- Antihipertansif,
- Antiinflamatuvar
- Antidiyabet gibi yararlı etkilerinin olduğu kolesterolü düşürmede ve kardiyovasküler rahatsızlıkları önlemede yardımcı olduğu görülmüştür.
- Fitosterollerin bilinen en zengin meyve kaynağıdır. Fitosterollerden zengin beslenme yüksek kolesterolün düşmesine yardımcı olmaktadır.
- İçerdiği karotenoidler cilt hasarıyla mücadele etmektedir. Karotenoid içeren diğer meyvelerin yağ içeriği düşük olmasından kaynaklı emlimi 2-6 kat daha fazla olmaktadır.
- İçerdiği bir başka bileşen olan glutatyon önemli bir antioksidandır ve karaciğerin korunmasında önemli rol oynamaktadır.
Avokadonun günlük tüketimi nasıl olmalı?
Günde yarım avokado tüketimi tekli doymamış yağ asidi posa,potasyum ve B vitaminleri,lutein,polifenol gibi fitokimyasal alımını önemli katkı sağlamaktadır. Günde 1-2 adet tüketimi vücutta herhangi bir toksik etki yaratmamaktadır.” Diye konuştu.
Hamilelikte avokado tüketimine de dikkat çeken Yasin Ayyıldız, Avokadoyu hamileler tüketebilir mi? sorusuna da açıklık getirdi; “Hamilelik dönemlerinde folik asit ihtiyacı artmaktadır. Yetersiz folik asit alımı yeni doğan bebekte nöral tüp defekti hastalığı olan spina bifida gibi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Avokado zengin folat içeriği nedeniyle hamilelik ve emziklilik dönemlerinde tüketilmelidir.
Avokado zayıflamaya yardım eder mi?
Avokado kolay sindirilebilir olması ve posa içeriğinin yüksek olması, kan şekerini dengelemesi yönünden kilo yönetiminde oldukça büyük bir öneme sahiptir.
Avokadonun zararları var mı?
Besini zehirden ayıran dozudur. Fazla tüketildiğinde kilo artışı, ishal, karın ağrıları gibi olumsuzluklar kendini gösterecektir.
Avokadoyu kimler tüketmemeli?
Avokado potasyumdan zengin bir meyvedir. Kan sulandırıcı kullanan bireyler tüketirken dikkat etmelidirler.” Dedi.
(Emmen Perçin)


Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.