Müziğin 90’lar Furyasına İhtiyacı Var
Isparta’ya ses yarışmalarında birincilikler getiren başarılı ses sanatçısı Orkun Kahriman, müziğin 90’lar furyasına ihtiyacı olduğunu ve Türkiye’de müziğe saat kısıtlamalarının kaldırılmaması sonucu sektöre getirdiği olumsuzlukları hakkında konuştu.
Isparta’ya ses yarışmalarında birincilikler getiren başarılı ses sanatçısı Orkun Kahriman, müziğin 90’lar furyasına ihtiyacı olduğunu ve Türkiye’de müziğe saat kısıtlamalarının kaldırılmaması sonucu sektöre getirdiği olumsuzlukları hakkında konuştu.
Antalya Kepez Belediye’nin düzenlediği 6. Ulusal Müzik Ödüllerinde ve 2019 Geleneksel Isparta Gül Fuarı Festivalinde, ses yarışmasına katılan Orkun Kahriman kendi ve şehri birincilikle gururlandırmıştı. Müziğin hayatının her alana sirayet etmiş genç sanatçı Orçun Kahriman, müzik sektöründe yaşanılan sıkıntıları ve çözüm önerilerini Demokrat Gazetesi’ne anlattı. Mesleğine aşık sahne ve ses sanatçısı Orkun Kahriman sözlerine kendisinin ve meslektaşlarının pandemide yaşadığı sıkıntılara değinerek başladı. Kahriman, “ Pandemi hayatımıza girdiğinden beri her sektörün yaşadığı sıkıntıları müzik sektörüde yaşadı. Aşının bulunması ve kısıtlamaların neredeyse çoğunun kalkması maalesef müzik sektörünün yüzünü güldürmedi. Çünkü canlı müzikler gece 12’den sonra yasak kararı hala yürürlükte. Bizim işte geceden sonra hem maddi anlamda hem de reklam açısından daha faydalı. Çünkü bazı mekânlar gece yarısından sonra işlemeye başlıyor. Ancak devam eden kısıtlamalar yüzünden bu tür işletmeler ayakta durmakta zorlanıyor. Bu sorunun bir çözüme ulaştırılması gerekiyor. Kendisini müziğe adayıp geçimini sanatıyla sağlayan birçok meslektaşımın pandemiden buyana intihar etti haberini duyduk. İçler acısı bir durum. Kaldırılan diğer kısıtlamalar gibi canlı müzik kısıtlamalarının da biran önce kaldırılması gerek. Sahne emekçilerinin ekmeğine taş konulmamalı. Şahsım adına bu zorlu süreci ayakta kalmaya çalışarak geçirdim. Çok şükür çevremizin desteği ve çalışmalarım sayesinde kaldım da ancak çevremde özellikle sahne enstrümanında, orkestrada çalışan arkadaşlarım çok zorluk çekti. Hala da çekmeye devam ediyor. Bütün bu maddi zorlukların yanı sıra sahne emektarlarını üzen hatta en çok üzen konu ülkede müziğe ve sanata verilen desteğin yok denecek kadar az olması. Bir söz vardır çokta severim, ‘ Bir ülkede sanat üçüncü plandaysa o ülke üçüncü sınıf ülkesidir.’ Şuan ki döneme baktığımızda maalesef sanat geri plana atıldı.
ÜLKENİN 90’LAR FURYASINA İHTİYACI VAR
Müziğe ve sanata verilen desteklerin arttırılması gerektiğini belirten ses sanatçısı Orkun Kahriman geçmiş yıllarda müziğin daha güzel yaşatıldığını belirterek günümüz Türkiye’sinde herkesin şarkı yapmasını uygun görmediğini belirtti. Kahriman, “ Bu ülkenin 90’lar furyasına ihtiyacı var diye düşünüyorum. Evet, günümüzde çok güzel sesler, alt yapılar var. Ama bir 90’lara, 80’lere dönüş olsa mükemmel şeyler olacak. Günümüzde belirli bir takipçi sayısına ulaşan insanlar ne yazık ki hop şakı yapalım moduna geçiyorlar. Evet, o takipçi sayısına ulaşan insanlara gerçekten saygım var. O ayrı konu ama müziğin ruhundan anlamayan insanların çıkıp platformlarda şarkı yapmasını da uygun bulmuyorum. Müzik, işini bilene değil ruhunu gerçekten yaşayan, yaşatan ve htirene bırakılmalı. Mesela müziğin Orkun’da yeri bambaşkadır. Müziği tüm ruhumda hissedip benimsiyorum. Bir akşam vakti sessiz, sakin bir yerde oturduğumda kulağıma güzel gelen bir şeyi şehrin gürültüsünden uzaklaşmış, şarkının ezgileri kafa oturmuş bir şekilde kimse yokmuş gibi yaşıyorum.” dedi. (TUĞBA SEREL)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.