Ulusal Sertifika İçin Kolları Sıvadılar
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Ulusal Yeşil Sertifika Sistemi (YeS-TR) İçin Uzman ve Değerlendirme Uzmanı Yetiştirecek
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Ulusal Yeşil Sertifika Sistemi (YeS-TR) İçin Uzman ve Değerlendirme Uzmanı Yetiştirecek
Binalara yeşil sertifika geliyor. Türkiye'de ulusal ve yerel düzeyde enerji verimli, çevre dostu bina ve yerleşme uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla geliştirilen yerli Ulusal Yeşil Sertifika Sistemine (YeS-TR) geçiliyor. Konuyla ilgili olarak ISUBÜ’den yapılan açıklamada: “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile protokol imzalayan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ), bina ve yerleşme alanlarına sertifika belgesi verecek uzman ve değerlendirme uzmanı yetiştirilecek. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesinden sonra bu eğitimi vermeye hak kazanan ikinci Üniversite oldu. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, binalar ve yerleşmeler için yeşil sertifika eğitim programı kapsamında ulusal yeşil bina ve yeşil yerleşme sertifika sistemi (YeS-TR) için uzman ve değerlendirme uzmanı yetiştirecek.
YeS -TR Eğitimleri ve eğitim programı duyuruları ISUBÜ Sürekli Eğitim Merkezi tarafından yürütülecek. Binalar ve Yerleşmeler için Yeşil Sertifika Eğitim Programının amacı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan 09.06.2021 tarihli ‘Binalar ile Yerleşmeler için Yeşil Sertifika Uygulama Tebliği’ gereğince ulusal yeşil bina ve yeşil yerleşme sertifika sistemi (YeS-TR) için uzman ve değerlendirme uzmanı yetiştirilmesidir. Bu amaçla eğitim, “Binalar ile Yerleşmeler için Yeşil Sertifika Uygulama Tebliği” ve ekleri (Ek-1, Ek-2 ve Ek-3) doğrultusunda (https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/06/20210609M1-3.htm) yeşil sertifika uzmanı ve yeşil sertifika değerlendirme uzmanının görev ve sorumluluklarının açıklanması; yeşil bina ve yeşil yerleşmelerin değerlendirmelerine ilişkin modül ve süreç bilgisinin aktarımını kapsıyor.
Bu eğitime Yeşil sertifika Uzmanı (YESU) ve Yeşil Sertifika Değerlendirme Uzmanı (YESDU) kapsamında Mimar, Makina Mühendisleri, İnşaat Mühendisleri, Çevre Mühendisleri, İç Mimar, Elektrik Mühendisleri, Elektrik- Elektronik Mühendisleri, Enerji Mühendisleri, Enerji Sistemleri Mühendisleri, Mekatronik Mühendisleri katılabilecekler. Yeşil Sertifika Uzmanı: Nitelikleri Bakanlık tarafından belirlenen ve Bakanlık veya Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ya da kuruluşlar tarafından verilen eğitimde başarılı olan kişileri, Yeşil Sertifika Değerlendirme Uzmanı: Değerlendirme kuruluşu bünyesinde görev yapan ve binaların veya yerleşmelerin değerlendirme kılavuzlarına göre değerlendirilmesinden ve puanlanmasından sorumlu olan yeşil sertifika uzmanlarını ifade ediyor.
YEŞİL SERTİFİKA NASIL ALINACAK?
Bina, yerleşme sahibi veya temsilcileri yeşil sertifika almak için, Yeşil Sertifika Uzmanı aracılığıyla Bakanlıkça yetkilendirilen değerlendirme kuruluşuna başvuru yapacak. Değerlendirme kuruluşu yine bünyesindeki uzmanlar üzerinden (her uzman kendi uzmanlık alanı ile değerlendirme yapacak) "Ulusal Değerlendirme Kılavuzu" doğrultusunda değerlendirilen bina veya yerleşmeye puanlama yapacak. Kuruluş Yeşil Sertifika Değerlendirme puanlamasına göre işlem tesis edecek.
Tüm bu işlemler YeS-TR üzerinden yapılacağı için hem Bakanlık tarafından yeşil bina özelliğine sahip binaların envanteri tutulacak hem de herhangi bir şikayet konusu olduğunda sistemden yapılan işlemler ve kayıtlar incelenebilecek. (Haber Merkezi)


Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.