Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Isparta’da Eğirdir Gölü kıyısında düzenlenen toplantıda, kuraklık riski altındaki göller için hazırlanan eylem planlarının ilkini Eğirdir Gölü için tamamladıklarını açıkladı. Yumaklı, 2025-2030 yılları arasında toplam 21 milyar liralık yatırım yapılacağını duyurdu.Bakan Yumaklı, “Bugün burada sadece bir gölü değil, aynı zamanda bir tarım mirasını, binlerce çiftçinin emeğini ve çocuklarımızın geleceğini korumak için toplandık” dedi.

Son 10 yılda göl hacmi %55 azaldı

Eğirdir Gölü’nün Beyşehir Gölü’nden sonra en çok faydalanılan ikinci büyük göl olduğunu belirten bakan Yumaklı, gölün derinliğinin son 10 yılda 11 metreden 6 metreye düştüğünü, hacminin ise %55 azalarak 1,8 milyar metreküpe gerilediğini söyledi.

Bakan Yumaklı, 2024’te göle giren su miktarının 372 milyon metreküp olduğunu ancak buharlaşma miktarının 473 milyon metreküpe ulaştığını vurguladı.

Eylem planında 13 ana başlık, 31 alt madde yer alıyor

Bakan İbrahim Yumaklı, Su Eylem Planı’nın “suyu daha etkin ve adil kullanmak”, “yeraltı ve yüzey sularını bilimsel temelde yönetmek” ve “doğal dengeyi korumak” olmak üzere 3 temel stratejiye dayandığını söyledi.

Isbaş 32 Ispartaspor’un niçin arması olmasın?
Isbaş 32 Ispartaspor’un niçin arması olmasın?
İçeriği Görüntüle

Açık sulama sistemlerinin kapalı sisteme dönüştürüleceğini, suyu az tüketen ürünlerin destekleneceğini ve kayıt dışı su kuyularının kapatılacağını belirten Yumaklı, şöyle devam etti:

“Eğirdir Gölü su seviyesi iyileşene kadar yeni projeleri beklemeye alıyoruz. Yapay zekâ destekli su yönetim sistemleri üzerinde de çalışmalara başladık.”

Kaynak: Haber Bülten