Sivas’ta kene ısırması sonucu üç kişi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi nedeniyle hayatını kaybetti. Vakaların çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla uğraşanlardan oluşuyor. Uzmanlar basit korunma yöntemleriyle hastalığın önüne geçilebileceğini vurguluyor.


Sivas’ta sıcaklıkların artmasıyla kene ısırmaları sonrası Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı yeniden gündeme geldi. Son bir hafta içinde üç kişi kene ısırması sonucu hayatını kaybetti. Uzmanlar, kene popülasyonundaki artışa dikkat çekerek, vatandaşları basit yöntemlerle korunmaya davet ediyor.

Yoğun Bakımdaki Kadın Kurtarılamadı


Sivas’ın Gölova ilçesinde yaşayan 36 yaşındaki Ş.T, kene ısırması sonrası Kırım Kongo Kanamalı Ateşi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Yoğun bakımda tedavi altına alınan kadın, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.


İki Genç Peş Peşe Hayatını Kaybetti


Sivas'ta 25 yaşındaki iki genç, E.N ve Gülbidin Ekberi de kene ısırması sonrası KKKA hastalığı nedeniyle yaşamlarını yitirdi. Her iki genç de hastanede tedavi görmelerine rağmen kurtarılamadı.

Tarım ve Hayvancılıkla Uğraşanlar Risk Altında


Kene ısırması vakalarının büyük bir çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla uğraşan kesimlerde görülüyor. Sivas, Tokat, Çorum ve Yozgat gibi illerde kene popülasyonu artarken, yetkililer bu durumun ciddi sağlık risklerine yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.


Uzmanlardan Korunma Tavsiyeleri


Uzmanlar, kene ısırmalarından korunmak için basit ancak etkili yöntemler öneriyor. Pantolon paçalarının çorap içerisine sokulması, açık renkli kıyafetler tercih edilmesi ve hayvanların kontrol edilmesi kene vakalarını azaltmada kritik öneme sahip. Kene ısırması durumunda ise en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurmak hayati öneme sahip.

Editör Hakkında