Takviye kullanımı konusunda iki temel kriterin önemine dikkat çeken Diyetisyen Esra Apaydın, özellikle sporcular ve zayıflama amacıyla takviye kullanan bireyleri uyardı. Apaydın, “Burada önemli olan iki kriter var. Birincisi, kişinin gerçekten bu takviyeye ihtiyacı olup olmadığı ve ihtiyaç duyulan takviyelerin güvenli kullanım dozlarıdır. İkincisi ise benim en çok önemsediğim konu; piyasada ismi duyulan tüm takviyelerin gerçekten faydalı olup olmadığıdır” dedi.
Takviye sektörünün zayıflama ürünleriyle birlikte hızla büyüdüğünü belirten Apaydın, piyasadaki ürünlerin büyük bir kısmının henüz yeterli bilimsel çalışmalardan geçmediğini vurguladı. “Piyasada bulunan tüm takviyeler bilimsel çalışmalarla yeterince desteklenmiş değil. Bu nedenle bir sporcunun kullanacağı takviye ya da ergojenik desteğin yan etkisinin olmaması ve performans üzerindeki etkisinin bilimsel makalelerle kanıtlanmış olması gerekir” ifadelerini kullandı.
Vitamin ve mineral eksiklikleri dışında, ihtiyaç dışı ve bilimsel olarak kanıtlanmamış takviyelere karşı olduğunu belirten Apaydın, “Bu nedenle eksiklik saptanmayan durumlarda ve yeterli kanıtı olmayan takviyeleri kesinlikle önermiyorum” diyerek bilinçli kullanımın altını çizdi.




