Kuruyemiş sektöründe uzun yıllardır faaliyet gösteren işletme sahibi Arif Yıldırımkaya, piyasadaki dengesizliğin en büyük nedenlerinden birinin kontrolsüz stoklama olduğunu söyledi. Üretimin sınırlı olması ve bazı ürünlerin yoğun şekilde ihracata gitmesi nedeniyle fiyatların hızla yükseldiğini belirten Yıldırımkaya, özellikle incir, kayısı ve antepfıstığında ciddi artışlar yaşandığını ifade etti.

Yıldırımkaya’ya göre, bazı tüccarların ürünleri toplu şekilde alarak depolaması ve daha sonra yüksek fiyatla piyasaya sürmesi, hem esnafı hem de tüketiciyi zor durumda bırakıyor. Özellikle antepfıstığında yoğun bir stok yapıldığını dile getiren esnaf, bu durumun fiyatları daha da yukarı çektiğini vurguladı. Devletin üreticiden doğrudan alım yaparak hem iç piyasayı düzenlemesi hem de ihracat sürecinde aktif rol üstlenmesi gerektiğini savunan Yıldırımkaya, bu sayede fiyat istikrarının sağlanabileceğini düşünüyor.

Ekonomik şartların giderek ağırlaştığını söyleyen Yıldırımkaya, vatandaşın alım gücündeki düşüşün satışlara da yansıdığını belirtti. Önceki yıllara göre işlerin daha durağan olduğunu dile getiren esnaf, kaliteli ürünü uygun fiyata sunmanın her geçen gün zorlaştığını ifade etti.

Tüketicilerin en çok tercih ettiği ürünlerin başında hurma, incir ve kayısı geliyor. Yıldırımkaya, bu ürünlerin sağlıklı beslenmeye katkı sağladığı için yoğun talep gördüğünü belirtti. Bunun yanında farklı kuruyemiş çeşitlerine de ilgi olduğunu ancak alışverişlerin artık bütçeye göre şekillendiğini söyledi.

Ürün seçiminde kalite ve tazeliğe büyük önem verdiklerini vurgulayan Yıldırımkaya, farklı şehirlerden özenle ürün temin ettiklerini, birinci sınıf ürün sundukları için fiyat farklılıklarının oluşabildiğini dile getirdi. Hem üst segmenthem de daha ekonomik seçenekler sunduklarını belirten esnaf, her bütçeye hitap etmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Isparta’da Yaban Hayatı Denetim Altında
Isparta’da Yaban Hayatı Denetim Altında
İçeriği Görüntüle

Sonuç olarak sektörün hem esnaf hem de tüketici açısından zor bir dönemden geçtiğini belirten Yıldırımkaya, piyasanın dengelenmesi için daha güçlü denetim ve düzenlemelere ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi