Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Isparta İl Temsilcisi ve Eğitimci Aysel İnce; “TEMA Vakfı bir gönüllü kuruluşudur. Gönüllülük esasına dayalı çalışmalar yapıyoruz, mesai kavramı yoktur. Parayla yapılacak bir şey değil, tamamen gönül işi” dedi.
TEMA Vakfı, Ağaç ve orman sevgisini yaymak için eğitim, bilinçlendirme ve uygulama faaliyetleri, iklim değişikliği, kuraklık, çölleşme, çevre problemleri ve doğal afetlerle mücadele ve uyum çalışmaları, orman ve diğer ekosistemlerin korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalarını sürdürüyor.
Ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş ve STK’larla iş birlikleri, projeler, eğitim, yardımlaşma ve tecrübe paylaşımları amacıyla gönüllülerle birlikte iş birliği içinde çalışmalarına da önem veriyor.
TEMA Isparta İl Temsilcisi Aysel İnce; “Isparta TEMA vakfı il temsilcisi ve eğiticiyim. TEMA Vakfına 2017 yılında seçildim. O günden bu yana TEMA vakfının amaçları doğrultusu içinde Isparta’da faaliyet gösteriyorum. TEMA Vakfı bir gönüllü kuruluşudur. Gönüllülük esasına dayalı çalışmalar yapıyoruz. Mesai kavramı yoktur. Parayla yapılacak bir şey değil, gönül işi.
TEMA Vakfı Hayrettin Karaca ve Alin Nihat Gökyiğit tarafından kurulmuş bir vakıftır. Kurucularımızı da rahmetle anıyorum. 1 milyondan fazla gönüllüsü var. Ormanların korunması, savunuculuk ve çevre politikaları, eğitim örgütlenme ve gönüllülük kırsal kalkınma, iklim biyolojik eşitlik alanlarında çalışma alanları buralar.
TEMA Vakfı 81 ilde ve ilçelerinde örgütlenmiş durumda. Üniversitede de genç tema topluluklarımız bulunuyor. Çocuklara küçük yaşta doğa sevgisi aşılanarak yetiştirilirse doğayı koruyan ve gelecek nesiller de bu sevgiyi aktararak giderler. Böyle olunca da çevre sorunlarının azalacağını biliyor. TEMA Vakfının Eğitim kademelerinin her birinde eğitim programları var. Okul öncesinde Minik TEMA, İlkokulda Yavru TEMA, Ortaokul TEMA, Lise TEMA ve Üniversite Genç TEMA. Üniversite’de Genç Tema Topluluğu, üniversite öğrencileri arasında da bir ayrıcalık oluşturuyor. Daha sosyal sorumluluk projelerine sahip çıkan bireyler halinde üniversiteden mezun oluyorlar. Bir birine bağlı doğa için mücadele eden faaliyetler yapıyorlar.
Bizim içinde onlar büyük bir potansiyel. 200 civarında genç tema gönüllümüz var. Bunlarda doğa faaliyetlerine dikkat çekmek için etkinlikler yapıyorlar ve bizlerde onlarla iş birliği içindeyiz. Savunuculuk ve çevre politikaları ile ilgili de yine çalışmalarını sürdürüyor. Doğal ortamın ve dengenin bozulmaması için mücadele veriyoruz. Her nevi maden aramalarına tema vakfı karşı. İnsan yaşamı için doğal ortamın bozulmaması gerekiyor. İklim en önemli çalışma alanlarımızdan. İklim değişikliği için yıllardır dikkat çekmeye çalışıyorduk. İklim krizi bakanlığı var o bakanlığın kurulmasına sebep olan vakıflardan bir tanesi de tema vakfıdır. İklim değişikleri sebebiyle krizler yaşanıyor. Sel ani hava değişimleri, dolu gibi bunun verdiği sonuçlar bizim de bütçemizi etkiliyor. Bilimsel çalışmalarla ilerliyor. Çalışmalarının tümü bilime dayalı. Kırsal kalkınmada da çiftçiye destek veriyor. Karadeniz’de HERDEM çay firmasına verdiği bir destek var. Kimyevi gübre kullanmaksızın sürdürülebilir bir çay politikası sağlama amaçlı. Fıstığın bol olsun projesi var, Güneydoğu Bölgesinde. Kimyevi gübre kullanmadan üretim nasıl artırılır bu konuda da mühendislerle çalışılıyor. Sonuçlar çok güzel, bu yöntemle toprağın kirlenmesi engellendi. Bazı ürünlerin üzerinde tema vakfı logosu vardır. Bu projeye destek veren kuruluşlara tema vakfı olarak amblemi kullanma izni veriyor. TEMA Vakfının amaçlarına uygun halde üretim yapan firmalar kullana biliyor.” Diye konuştu.
Cumhuriyetin 100. Yılına özel olarak da etkinlik yaptıklarını anlatan, Aysel İnce; “İlimizde ise il ve ilçelerimizde temsilcilerimiz var. Her meslek kurulusu bizim aramızda, ön planda olmayan gönüllülerimiz de var. Faaliyetlerimize katılıyor ama temsilcimiz değil. Temsilcilerimiz de mevcut. TEMA Vakfı geri dönüşümü de çok önemsiyor. Bu yönde de TEMA vakfı ödül aldı. Bizi destekleyen büyük kurumsal kuruluşlar var.
Cumhuriyetin 100. Yılına özel olarak, Belediye destekli bir etkinlik yaptık. İlimizde tohum dikme etkinliği yaptırdık. Tohum nasıl elde ediliyor, tohumdan fidana, fidandan ağaca, ağaçtan ormana sürecini çocuklara aktarmak için. Ekim ayında Belediye giderleri karşıladı, orman bölge müdürlüğüyle milli eğitim müdürlü ile iş birliği içinde yaptık. Üçüncü sınıfların katıldığı ve her okuldan temsilci olarak katılan öğrencilerin başında öğretmenlere bilgilendirme yanıltıldıktan sonra. Pazar günü belediyenin otobüsleri bizi orman müdürlüğüne gördürdüler. Tohumların nasıl oluştuğunu mühendislerimiz çocuklarımıza aktardılar. Onlara tohum hediye ettiler ve çocuklarımızda arkadaşlarıyla birlikte tohumları üretecekler. Belediye bu etkinliğe katılan herkese sertifika veriyor. Çünkü Pazar gününü böyle bir etkinliğe katılarak geçirmek çok takdir edilesi. İlimizde 97 öğretmen tema vakfında çalışmak istediğini belirtip, başvuru yaptılar. Isparta’ya tanınan kotanın çok üstünde oldu başvuru, kotayı aştı. Kurum ziyaretleri yapıyoruz. Çeşitli fuarlarda stant açabiliyoruz, üniversitelerde. Üniversitede STK kuruluşları var yardım yerleri var. Bu toplulukların sorumluluklarını yerine getirmeleri açısından tema vakfıyla iş birliği yapıyorlar. Tema vakfı da bu sayede gönüllü kazanımını artırmış oluyor.” Dedi.





