Ahlakı Öncelemeyen Hiçbir Hareket Türkiye’nin Sorunlarını Çözemez
Ahlakı Öncelemeyen Hiçbir Hareket Türkiye’nin Sorunlarını Çözemez
İçeriği Görüntüle

Isparta’nın merkez ilçesine bağlı Güneyce ve Çukur köyleri arasında, Güneyce köyüne 5 kilometre uzaklıkta yer alan antik kente Barida Doğa Sporları ve Fotoğraf Spor Kulübü tarafından bir yürüyüş düzenlendi. Kulüp başkanı Gökhan Sezer'in liderliğinde gerçekleştirilen etkinlik, katılımcılara hem doğa yürüyüşü yapma hem de tarihi bir alanı keşfetme fırsatı sundu.

Antik kentin adı kesin olarak bilinmemekle birlikte, Sandallion, Minassos veya Tityassos gibi kentlerden biri olduğu düşünülüyor. Hellenistik Dönem'de kurulan şehir, eğimli bir arazide yer almakta. Kentin güney tarafı surlarla çevrili, kuzeyinde ise yüksek bir kayalık bulunuyor. Kente girişte, iki yanda yer alan kayalara Sagalassos'daki gibi nişler oyularak ostotekler (külkabı) yapılmış.

Kentin adı bilinen fakat tespit edilemeyen Sandallion, Minassos, Tityassos gibi kentlerden birisi olduğu düşünülmektedir. Şehir Hellenistik Dönem'de kurulmuştur. Eğimli arazide yer alan kentin güney tarafı surla çevrili, kuzey tarafında ise yüksek bir kayalık bulunmaktadır. Kente girişte iki yandaki kayalara Sagalassos’da olduğu gibi nişler oyularak ostotekler (külkabı) yapılmıştır. Kentin doğu ve batı yamacında teraslar oluşturularak yapılar yerleştirilmiştir. Güneydeki geniş düzlükte 5 sıra oturma basamaklı at nalı biçimli toplantı alanı, doğusunda işlevi belli olmayan kentin en büyük binası bulunur. Tapınak olabilecek bir yapı ve haç planlı bir şapel yer alır. Kentte lahit mezar ve kapak üzerine mezar sahibinin işlendiği iki adet lahit kapağı ve heykeller yer almaktadır. Heykeller Isparta müzesine nakledilmiştir. Kentin güneybatısında antik basamaklarla ulaşılan doğal bir mağara bulunur. Mağara muhtemelen bir kutsal alan olmalıdır.

Kaynak: Haber Merkezi