Mustafa Güreşir, Isparta Eczacı Odası Başkanı olarak yaptığı açıklamada, eczacıların sağlık sistemindeki rolünün yalnızca ilaç teminiyle sınırlı olmadığını belirtti. Güreşir, eczacıların toplum sağlığının korunmasında aktif sorumluluk üstlenen sağlık profesyonelleri olduğunu vurgulayarak, vatandaşların ilaca güvenli ve kesintisiz erişimi için yoğun çaba gösterdiklerini dile getirdi.

BİLİM VE TEKNOLOJİ ODAKLI BİR EKONOMİ HEDEFLİYORUZ
BİLİM VE TEKNOLOJİ ODAKLI BİR EKONOMİ HEDEFLİYORUZ
İçeriği Görüntüle

Eczacılık mesleğinin bilimsel temellere dayanan ve halk sağlığının ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade eden Güreşir, Türkiye’deki köklü sağlık meslek örgütlerinin sürdürülebilir sağlık hizmetleri açısından önemli görevler üstlendiğini söyledi. Güçlü bir sağlık sisteminin ancak mesleğini uygun koşullarda icra edebilen, bilimsel bilgiye dayalı çalışan ve kamusal sorumluluğu net şekilde tanımlanmış eczacılarla mümkün olacağını belirten Güreşir, bu sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceklerini kaydetti.

Sağlık harcamalarındaki artışa rağmen Türkiye’nin, 2024 ve 2025 verilerine göre OECD ülkeleri arasında sağlığa en düşük pay ayıran ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Güreşir, bütçeden sağlığa ayrılan kaynağın artırılması gerektiğini söyledi. Yeni nesil ve yenilikçi ilaçlara erişimde Avrupa’nın gerisinde kalındığını ifade eden Güreşir, artan nüfus, yaşlanan toplum yapısı ve kronik hastalıkların sağlık harcamalarını daha da büyüttüğünü dile getirdi.

Geçtiğimiz yıl eczanelerde yaklaşık 504 milyon reçetenin karşılandığını hatırlatan Güreşir, ilaç fiyatlandırma politikalarının ve merkezi bütçede sağlığa ayrılan payın dağılımının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini savundu. Kalıcı çözümler için kamu kaynaklarının etkin kullanımını esas alan, ilaç bütçesini koruyan ve üretimden hastaya kadar tüm süreci sürdürülebilir hale getiren bir fiyatlandırma ve geri ödeme sistemine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Eczanelerin birinci basamak sağlık hizmetlerinde daha etkin kullanılabileceğini ifade eden Güreşir, dünya genelinde yaklaşık 1 milyar 800 milyon kişinin eczanelerde aşılandığını söyledi. Türkiye’de de grip, COVID-19 ve diyabet gibi hastalıklara yönelik aşılama süreçlerinde eczacıların aktif rol alabileceğini belirten Güreşir, bu uygulamanın hem sağlık sistemine katkı sağlayacağını hem de vatandaşlara önemli kolaylıklar sunacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Merkezi