Hikâyesi 16.yüzyıla dek uzanan tulumba tatlısı, Ramazan ayında en az güllaç kadar sevilen ve tüketilen bir tatlı olarak yerini almış bulunuyor. Yaz-kış demeden dört mevsimde de tüketilebilen bu tatlı, şerbetli tatlı severlerin gözdesi konumunda yer alıyor. Tulumba tatlısı hamuru su, un, tereyağı, yumurta, tuz, irmik gibi malzemelerin karıştırılıp kızgın yağda kızartılıp şerbet ile lezzetlendirilmesiyle yapılıyor.

Pirimehmet mahallesinde uzun yıllardır hizmet veren Tatlıcı Ali’nin sahibi Ali Ceylan, “Ramazan ayında güllaç veya soğuk baklavanın yanı sıra tulumba tatlısı tercih edenler çok oluyor. Şu anda tulumba tatlısının kilosu 200 TL. Uzun bir süre fiyatı değişmeden böyle devam eder. Asgari ücret zamlanınca bizde zam yapmak durumunda kalıyoruz. Ramazan ayı boyunca da açık olacağız tatlı severleri bekliyoruz” dedi.

Altın renkli bu tatlının kızartmadan gelen çıtır yüzeyinin altında şerbeti emen süngersi yapısı kendine özgü tadını veriyor. Ramazan ayında çok rağbet gören bu tatlı mayasız olduğundan içi dolu ve süngersi oluyor. Tulumba tatlısının şekli, tadı, adı, dokusu, yapımının kolaylığı ve en önemlisi lezzeti bir dünya tatlısı olabilmesinin yolunu açıyor. Bu eşsiz lezzetten faydalanmak isteyen ise Tatlıcı Ali’nin yolunu tutuyor.






