“MHRS YOĞUNLUĞU VE PERFORMANS BASKISI EN TEMEL SORUNLAR”

Kamuda görev yapan diş hekimlerinin en önemli sorunlarının başında MHRS yoğunluğu ve performans baskısının geldiğini belirten Şenyurt, hekimlere hasta başına ayrılan sürenin yetersiz olduğuna dikkat çekti. Şenyurt, “Hekimlerimize hasta başına düşen sürenin yetersizliği, 5-10 dakikada bir hasta bakılması, nitelikli tedavi yapmayı imkansızlaştırıyor. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Isparta ADSM yöneticileri ve hekimleri ellerinden geldiğince en iyi şekilde halkımıza hizmet vermeye çalışıyorlar” dedi.

“DİŞ HEKİMLERİ SADECE ADSM’LERDE İSTİHDAM EDİLMEMELİ”

Atama bekleyen diş hekimleri için mevcut kamu istihdam politikasının değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Şenyurt, diş hekimlerinin yalnızca Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde değil, koruyucu sağlık hizmetlerinde de aktif şekilde görev alması gerektiğini söyledi.

ŞEHİTLERİMİZİN KANI, GAZİLERİMİZİN ONURU ÜZERİNDEN PAZARLIK YAPILAMAZ
ŞEHİTLERİMİZİN KANI, GAZİLERİMİZİN ONURU ÜZERİNDEN PAZARLIK YAPILAMAZ
İçeriği Görüntüle

Şenyurt, “Diş hekimleri sadece Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde değil; okullarda koruyucu hekimlik yapmak adına aile sağlığı merkezlerinde, Aile Diş Hekimliği modeliyle aktif olarak istihdam edilmelidir” ifadelerini kullandı. Aile Diş Hekimliği projesinin hayata geçirilmesi halinde yaklaşık 10 bin diş hekimine istihdam sağlanabileceğini belirten Şenyurt, emeklilik ve özlük haklarının da iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. Şenyurt, “Emeklilik ve özlük hakları iyileştirilerek kamudaki sirkülasyon doğal akışına bırakılmalı, her yıl mezun sayısıyla orantılı kadrolar açılmalıdır” dedi.

“DUS YILDA İKİ KEZ YAPILMALI”

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı’nın (DUS) yılda bir kez yapılması yönündeki tartışmalara da değinen Şenyurt, uygulamanın genç diş hekimleri açısından ciddi mağduriyetler oluşturabileceğini savundu. Şenyurt, “Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı'nın yılda bire düşürülmesi eğilimi, zaten büyük bir yığılmanın olduğu mezun kitlesinde ciddi bir hak kaybı ve zaman yönetimi krizi yaratmaktadır. Yılda iki kez yapılması, genç hekimlerin gelecek planlaması ve sınav stresi yönetimi açısından daha adildir” diye konuştu. Tek sınavın hekimlerin bir yıllık emeğini tek bir güne ve anlık performansa bağladığını ifade eden Şenyurt, “Tek sınav, hekimin bir yıllık emeğinin tek bir güne ve anlık bir performansa sıkışması demektir ki bunu doğru bulmuyoruz” dedi. Şenyurt, DUS ile ilgili asıl sorunlardan birinin ise sınavı kazanarak uzmanlık eğitimini tamamlayan hekimler için yeterli kadro ve atama sayısının bulunmaması olduğunu belirterek, “Bu konuda en büyük sıkıntı, DUS’u kazanıp uzman olan hekim arkadaşlarımız için yeterli kadro ve atama sayılarının sağlanamamasıdır” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Hüseyin Cüneyt Erbil