Isparta Valisi Abdullah Erin, kamuoyunda tartışmalara neden olan “okul güçlendirme skandalı”yla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Deprem güçlendirmesi yapılan bazı okulların yeniden çürük çıkarak yıkım kararı alınması üzerine 22 kamu görevlisi, 17 yüklenici firma ve 7 proje firması hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.
131 Okulda İnceleme, 126’sında Sorun Tespit Edildi
Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Isparta’daki okul binalarında kapsamlı incelemeler yapıldığını belirten Vali Erin, özellikle 2000 yılı öncesinde inşa edilen 131 okulun denetlendiğini, bunlardan 126’sında çeşitli sorunlar tespit edildiğini söyledi.
Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi’nden uzman akademisyenlerin yer aldığı bir komisyon kurulduğunu hatırlatan Erin, şu bilgileri paylaştı:
“49 okulumuzun güçlendirme maliyeti, yeni yapım bedelinin yüzde 40’ını aştığı için yıkım kararı alındı. 61 okulda yapılan incelemede ise 28’inde sorun tespit edilmedi, 22’si eğitime uygun bulundu, 9 okulda ise eğitim-öğretime açılmaması yönünde karar verildi. Raporlar okulların açılmasına bir hafta kala geldiği için en uygun çözüm olarak taşıma sistemini uygulamaya koyduk.”
“Art Niyet Aramıyorum”
Sürece ilişkin bazı çevrelerce yapılan spekülatif yorumları eleştiren Vali Erin, kimseyi peşinen suçlamanın doğru olmadığını belirtti:
“Hiçbir kamu görevlimizin art niyetli olduğunu düşünmüyorum. Ancak 22 mühendis, 17 inşaat firması ve 7 proje firması hakkında gerekli suç duyurularını yaptık. Yargı, ihmali olmadığına karar verirse aklanacaklardır. Ama yargılama sürerken insanları hedef göstermek doğru değil. Bizim görevimiz süreci adil ve objektif biçimde yürütmektir.”
Erin, güçlendirme yapıldığı halde eksiklik tespit edilen bazı okulların sorumlu firmalarca yeniden onarıldığını, oluşan kamu zararının da ilgili firmalara ödetildiğini vurguladı.
“Bu olaylar bizim dönemimizden önceye dayanıyor ama şu anda sıkı bir şekilde takip ediyoruz.” dedi.
“Olayı Siyasete Çekmenin Anlamı Yok”
Vali Abdullah Erin, bazı çevrelerin konuyu farklı yönlere çekmeye çalıştığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“‘Vali gitsin, Özel İdare Genel Sekreteri görevden alınsın, vekiller istifa etsin’ gibi çağrılar yapılıyor. Bu insanlar mühendis mi? İnşaatları onlar mı denetledi? Teknik bir ekip kurulmuş ve gerekli imzalarla süreç yürütülmüş. İmzası bulunan herkes hakkında zaten soruşturma başlatıldı. Konuyu bu şekilde siyasallaştırmanın hiçbir anlamı yok. Olayın yakından takipçisiyiz, kimse merak etmesin.”





