Çocuk yaşta öğrendiği örgü merakını bugün evinden yürüttüğü başarılı bir işe dönüştüren Melike Akbaş, el emeğiyle ürettiği örgü ve hediyelik ürünlerle hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap ediyor.

Örgüye olan ilgisinin çok küçük yaşlarda başladığını söyleyen Akbaş, “Anneannem örgü örerken biz de yanına giderdik. Bize tığ, şiş, ip ver derdik. Annem başta karşı çıksa da, anneannem ‘öğrenemezler yoksa’ diyerek destek oldu. Bu sayede örgüye ilk adımımı attım,” dedi.

18 yıl önce Isparta’ya gelin olarak gelen Akbaş, burada örgüye olan ilgisinin daha da arttığını belirtiyor. “Baktım ki herkesin elinde bir örgü işi var. Neden boş oturuyorum dedim. Ama o zamanlar teknik bilgim yoktu. Zamanla öğrendim, geliştirdim,” ifadelerini kullandı.

Genç Kız Ölü Olarak Bulundu
Genç Kız Ölü Olarak Bulundu
İçeriği Görüntüle

Whatsapp Image 2025 10 22 At 13.44.24

Başlarda çevresine hediye olarak ürünler ören Melike Akbaş, zamanla bu işin taleple birlikte büyüdüğünü fark etti. Bugün evinde kendi atölyesini kurarak üretim yapan Akbaş, özellikle bebek ve çocuklara yönelik amigurumi oyuncaklar, battaniyeler, yelekler ve patikler hazırlıyor. Yetişkinler için ise kâğıt ipten çantalar, terlikler, atkı ve bereler gibi ürünler yapıyor. Ayrıca doğum günü, nişan ve düğünler için kapı süsleri, çikolata süslemeleri, altın yastıkları ve magnet gibi hediyelik ürünler de üretiyor.

Bir dönem kokulu taş ve mum üretimiyle de ilgilenen Akbaş, bu işlerin çocuklarla birlikte evde yürütülmesinin zorlayıcı ve zahmetli olması nedeniyle bu alanlardan uzaklaştığını ifade ederek, “Evde çocuklarla birlikte mum ve taş işleri çok zor oluyordu. Temizliği de ayrı dertti. Bu yüzden sadece örgüye yönelmeye karar verdim,” diye açıkladı.

Whatsapp Image 2025 10 22 At 13.48.16

Örgü alanında modern tarzlara da ayak uydurduğunu belirten Melike Akbaş, geçmişin klasik örgü modellerinin artık yerini daha yaratıcı ve trend ürünlere bıraktığını vurguluyor. “Eskinin örgüleri yok artık, bu iş de evrildi. Biz de bu değişime ayak uydurduk,” diyen Akbaş, tüm ürünlerini sosyal çevresi ve sosyal medya üzerinden gelen siparişlerle hazırlıyor. “El emeğimi ve sevgimi ürünlerime yansıtıyorum” diyen Melike Akbaş, evden üretimle iş hayatını dengede tutmayı başaran kadın girişimciler arasında yer alıyor.

Whatsapp Image 2025 10 22 At 13.48.16 (1)

Whatsapp Image 2025 10 22 At 13.47.59

Whatsapp Image 2025 10 22 At 13.44.35

Muhabir: Nazlı Nur Çınardal