Azmetti, Bale Sanatını ANADOLU’YA SEVDİRDİ
Azmetti, Bale Sanatını ANADOLU’YA SEVDİRDİ
Bale sanatına ömrünü adayarak birçok öğrencisinin Konservatuar kazanmasını sağlayan, Pedagog and Choreographer Natalıya Gorelova, sanatına olan aşkını Demokrat okuyucularına açıkladı.
Bale’ye olan önyargıları kırmak, baleyi sevdirmek adına verdiği maddi ve manevi mücadelesini anlatan Gorelova, “Zorluklar ve kısıtlı imkanlar hiçbir zaman inandığım yoldan vazgeçmeme sebep olmadı. İnancımın meyvesi olarak şuan Isparta ve bir çok ilde bale konuşulan bir sanat dalı haline dönüştü” dedi.
Rus ve Türk vatandaşı olan Pedagog and Choreographer Natalıya Gorelova, alanında uzman olduğu Bale sanat dalını ilk önce yaşadığı ile ardından Türkiye’nin farklı il ve ilçelerine sevdirdi. Goreve, azmi ve mücadelesini “Yapamazsın, bu topraklarda bale sanat dalıyla tutunamazsın gibi birçok sözel şiddetin gölgesinde tutunduğum tek dal işime olan saygım ve tutkum olmuştur” sözleriyle açıkladı.
Pedagog and choreographer Natalıya Gorelova, “ Uzun yıllar süren, disiplinli ve özverili bir eğitimin ardından öğrenilen bale, bir gösteri sanatı olarak çoğunlukla müzik eşliğinde, dekor ve sahne giysileriyle sunulan, son derece titiz bir sanat dalıdır. Hatta öyle güzel bir sanat dalıdır ki öz disiplini insanın benliğine kadar işletiyor. Küçük yaşlarda edinilen bu disiplinde hayatımızın birçok alanında bize rehberlik ediyor. Bende çok küçük yaşlarda tanıştığım bu sanat dalıyla yıllardır iç içeyim. Hayatıma bir çok olumlu etkileri olan Bale eğitimimi Volgograd Bale Akademisinde aldıktan sonra sonra Moskova Devlet Üniversitesi Yüksek Lisans Pedagog and Choreographer olarak tamamladım.
Tecrübelerim ve kaliteli eğitimimle yaşadığım yerlerde baleyi sevdirmeye çalıştım. 14 yıldır yaşadığım Isparta’da buna dahil. İlk önce bu fikrim birçok insana garip gelse de azmim ve gayretim sayesinde insanlar Balenin belli bir kültüre ait olmadığını ve bütün dünyanın kabul gördüğü bir sanat dalı olarak benimsedi. Özellikle Isparta, Burdur ve Afyonkarahisar illerinde ve ilçelerinde yetiştirdiğim öğrencilerimin bazıları Türkiye’nin en kaliteli Devlet konservatuarlarını kazandılar. Gösterilerimiz birçok ulusal kanallar da yayınlandı. Bale sanatıyla tanışmamış ya da önyargıyla yaklaşan bir toplumda bu yadsınamaz derecede güzel ve beni çok mutlu eden bir olay. Bu güzel olayların tabi ki çetin ve zorlu bir mücadelesi oldu. Özellikle pandemi döneminde maddi yetersizlikler ve gösteri salonlarımızın küçük olması birçok plan ve projemizin aksamasına sebep oldu. O dönemlerde sağlık açısından 2. Ve 3. Seviyelerde olan öğrencilerimiz ile bağımızı kopartmadan online olarak çalışmalarımıza devam ettik. Bu sayede güzel noktalara geldik.
Isparta’da 14 yıldır faaliyette olan kurumumuzda ise şuan 50 civarında seçilmiş öğrencim var. Burdan hepsiyle gurur duyduğumu söylemek istiyorum. Ayrıca gösterilerimizin geniş ve ferah ortamda yapılmasına vesile olan Belediyemize de çok teşekkür ederim. Bir teşekkürümde paha biçilmez desteklerinden ötürü İrfan veli Kayacan Beyefendiye. Konuşmalarımı sonlandırmadan önce son olarak Aralık ayında ITKM’de güzel bir bale resitali gösterimiz olacağını belirtip, ailelere bir çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen ambalajı süslenmiş paketler sunan ve yetersiz bale eğitimi alan kişilere çocuklarınızı emanet etmeyin. Çünkü günümüzde basit bir sertifikayla bale eğitimi veren birçok insan türedi” ifadelerine yer verdi. (TUĞBA SEREL)


Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.