Firma ve İstihdam Kaybı
2024 sonunda 59 bin 101 olan sektör şirket sayısı, 2025’in ilk yarısında 55 bin 803’e geriledi. Böylece 3 bin 298 firma kapanırken, çalışan sayısı da 959 bin 395’ten 903 bin 555’e düştü. Sadece altı ayda 55 bin 840 kişi işsiz kaldı. Geçen yılın aynı dönemine göre kapanan şirket sayısı iki katına çıkarken, istihdam kaybı yüzde 35 arttı.
Haziran ayında tablo çarpıcıydı: 868 şirket kapanırken, 9 bin 936 kişi işsiz kaldı. Bu gelişmeler, çalışan başına verilen 2.500 TL destek ödemelerine rağmen yaşandı.
İhracatta Daralma
Ekonomim verilerine göre kriz, ihracat rakamlarına da yansıdı. Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı, 2025 Ocak–Temmuz döneminde yüzde 6,2 azalarak 9,7 milyar dolara geriledi. Son 12 ayda ise daralma yüzde 4,3 olarak kaydedildi. Almanya, İspanya, İngiltere ve Polonya gibi ana pazarlarda ciddi düşüşler görüldü.
Tekstil ve hammaddeleri ihracatı aynı dönemde yüzde 1,2 düşüşle 6,6 milyar dolara indi. İplik ve örme kumaşta kayıplar yaşanırken, ev tekstili ve elyafta artış dikkat çekti. Temmuz ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,7 daraldı.
İthalat Hızla Artıyor
Üretim maliyetlerinin yükselmesiyle birlikte ithalat hızla artıyor. TÜİK verilerine göre, hazır giyim ve konfeksiyon ithalatı yılın ilk yedi ayında yüzde 18 artarak 2,7 milyar dolara ulaştı. Yıl sonunda bu rakamın 5 milyar doları aşması bekleniyor. Özellikle Mısır, Türkiye’den taşınan yatırımlar sayesinde öne çıkan tedarikçiler arasında yer alıyor.
Pazar Payı Kritik Seviyede
Sektör temsilcileri, Türkiye’nin dünya hazır giyim ihracatındaki payının ilk kez yüzde 3’ün altına inebileceği uyarısını yapıyor. Avrupa Birliği pazarında ise bu oranın yüzde 5’in altına düşme riski bulunuyor.
Uzmanlara göre, sektörün toparlanabilmesi için kısa vadede devlet desteklerinin artırılması şart. Uzun vadede ise katma değerli üretim, yeşil dönüşüm ve verimlilik artışı öncelikli hedef olmalı. Ancak firmaların mevcut finansal gücü, bu yatırımları yapmaya yetmiyor. Karlılığın negatife dönmesi ve şirketlerin yüzde 5 civarında zararla ayakta kalmaya çalışması, krizin boyutunu ortaya koyuyor.