Dikkatini toplamakta zorlanmak, yerinde duramamak ve başladığı işi tamamlayamamak… Uzmanlara göre bu belirtiler dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun önemli işaretleri arasında yer alıyor. Özellikle dijital çağda ekranla erken yaşta tanışan çocuklarda bu rahatsızlığın daha sık görüldüğü belirtiliyor.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Psikolog Hasan Gök, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun yalnızca çocukluk dönemine özgü bir problem olmadığını, yetişkin bireylerde de görülebildiğini söyledi.
Hasan Gök, dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtü kontrol bozukluğunu kapsayan durumun “DEP” olarak adlandırıldığını belirterek, “DEP çağın psikolojik rahatsızlıklarından biri olarak kabul ediliyor. Çok ileri boyutta olmadığı durumlarda ilaçsız çözüm yöntemleri de uygulanabiliyor” dedi.
Rahatsızlığın yalnızca ders başarısızlığı olarak değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çeken Gök, tedavi edilmediği takdirde daha ciddi sorunlara yol açabileceğini ifade etti.
Ekran kullanımının en önemli risk faktörlerinden biri olduğuna vurgu yapan Gök, özellikle tablet ve telefon kullanımının çocuklar üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Gök, “Uzmanların en çok üzerinde durduğu konuların başında ekran süresi geliyor. Çocukların tablet ve telefonla erken yaşta tanışması, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu riskini artırabiliyor” diye konuştu.
Ailelerin çocukların ekran süresini kontrollü şekilde yönetmesi gerektiğini belirten Gök, dijital cihaz kullanımında yaşa uygun sınırlandırmaların öne




