SDÜ’DE ARKEOLOJİ, SANAT TARİHİ VE TARİH ALANLARINDA 40 BİLDİRİ SUNULACAK

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), 12. Uluslararası Dil, Edebiyat ve Kültür Konferansı kapsamında Arkeoloji, Sanat Tarihi ve Tarih programına ev sahipliği yapıyor. 21-23 Ekim 2026 tarihleri arasında düzenlenen konferansta, “İnsan, Çevre ve Ekoloji” teması tarihsel ve arkeolojik çalışmalar ışığında ele alınıyor.

SDÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından hazırlanan programda, üç gün boyunca 10 oturumda 40 bildirinin sunulması planlanıyor. Programda Anadolu’nun farklı dönemlerine ilişkin arkeolojik bulguların yanı sıra insan-doğa ilişkisi, iklim değişikliği, çevresel dönüşüm ve kültürel miras konuları da yer alıyor.

ISPARTA’NIN TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASI DA GÜNDEMDE

Konferans programında Isparta’yı ilgilendiren çalışmalar da dikkat çekiyor. Ali Rıza Bilgin’in “Seyyahların Gözünden Isparta: Ortaçağdan 20. Yüzyıl Başına Kentin ve Bölgenin Mimari Mirası Üzerine Gözlemler” başlıklı bildirisi, kentin tarihsel ve mimari geçmişini ele alıyor.

ISUBÜ'de Öğrencilere Sevindiren İndirim: Yemek Ücreti 35 TL Oldu
ISUBÜ'de Öğrencilere Sevindiren İndirim: Yemek Ücreti 35 TL Oldu
İçeriği Görüntüle

Fatma Nilhan Özaltın’ın “Isparta Kent Belleğinin Minyatür Sanatındaki Örnekler Üzerinden İncelenmesi” başlıklı çalışması ise kentin hafızasının sanat eserleri üzerinden değerlendirilmesini konu alıyor.

Programda ayrıca Ağlasun ve Sagalassos çevresindeki tarihsel yerleşim, üretim ve çevre ilişkilerine yönelik araştırmalar bulunuyor. Antik dönemde su yönetimi, tarımsal üretim ve kırsal yaşamın sürekliliği de bildirilerde ele alınacak başlıklar arasında yer alıyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN TARİHSEL ETKİLERİ İNCELENECEK

Konferansın önemli başlıklarından birini, çevresel koşulların toplumların tarihsel gelişimi üzerindeki etkileri oluşturuyor. Anadolu’da tarih öncesi dönemlerde insan ve çevre ilişkileri, antik çağda ekolojik yaşam, Orta Çağ’da iklim tarihi ve geçmiş toplumların çevresel koşullara uyum süreçleri farklı çalışmalarla değerlendirilecek.

Bildiriler arasında iklim değişikliğinin Uygur Devleti üzerindeki etkisi, 16. yüzyıldaki iklim değişiminin Celali İsyanlarıyla ilişkisi ve Hazar Kağanlığı’nın siyasi ve iktisadi sürdürülebilirliğinde çevresel dinamiklerin rolü gibi konular da bulunuyor.

SAGALASSOS İÇİN ÖZEL KONUŞMA VE PANEL

22 Ekim Perşembe günü davetli konuşmacı Jeroen Poblome, “Human–Environment Interaction in Roman Pisidia” başlıklı konuşmasını gerçekleştirecek. Aynı gün Bilge Hürmüzlü ve Hywel Dix moderatörlüğünde düzenlenecek panelde, Geç Helenistik dönemden Roma İmparatorluk dönemine uzanan süreçte Sagalassos’un kentsel-kırsal sistemleri ve hızlı büyüme dönemlerinde kentleşmenin sürdürülebilirliği ele alınacak.

Konferansın yüz yüze oturumları SDÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türker Taşaltın Salonu’nda, çevrim içi oturumları ise Dekanlık Toplantı Salonu üzerinden Zoom aracılığıyla yapılacak. Açılış programı 21 Ekim Çarşamba günü Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

TÜBİTAK 2223-B Programı desteğiyle düzenlenen konferansın ayrıntılı programına llc2026.sdu.edu.tr adresinden ulaşılabiliyor.

Muhabir: Hüseyin Cüneyt Erbil